Smak Wina - Sklep
Wytrawne wino czerwone. Niezapomniane dzięki swej barwie ciemnego rubinu. To francuskie wino wyróżnia się znakomitą budową i aromatami dojrzałych owoców połączonych z minerałami. Smak wina wspaniale oddaje niezwykły charakter terroir. Warto odczekać 1-2 lata, by wino mogło w pełni ujawnić swą finezję i złożoność aromatów.
O producencie
Domaine de COLONAT
Historia
Od roku 1828, w którym były kowal, Claude Collonge, kupił posiadłość kolejne siedem pokoleń winiarzy kieruje firmą, która produkuje jedne z najlepszych win swego regionu. Właściwie przez te wszystkie lata posiadłość się nie zmieniła i urzeka gości swoją niezwykłą atmosferą i francuskim charakterem.Obecni właściciele, Christine i Bernard, prowadzą winnicę Domaine de Colonat od roku 1977. Po zakończeniu specjalistycznych studiów oraz czasie spędzonym na pracy zagranicą, dołączył do nich syn Thomas.
Winnice rodzinne położone są w sześciu wioskach należących do dwóch departamentów francuskich: Rhône i Saône-et-Loire.
Produkuje się tutaj siedem apelacji z jednego szczepu - czarnego Gamay o białym soku (Gamay noir à jus blanc): Morgon, Fleurie, Moulin à Vent, Chiroubles, Regnie, Beaujolais-Villages rosé i oraz wino czerwone. Jako prawdziwi rzemieślnicy i fachowcy w swoim zawodzie, właściciel winnicy bardzo uważnie śledzą każdy etap produkcji wina: uprawę, winifikację a także dystrybucją i sprzedaż.
Dosłownie w każdej wyprodukowanej w tej winnicy butelce wina odnaleźć można ogromną pasję francuskich winiarzy. Wina spotykają się z uznaniem sommelierów z całego świata, ale nie tylko profesjonaliści odkryli niezwykły urok tutejszych win - są one bardzo popularne zarówno wśród restauratorów jak i zwykłym amatorów najlepszych win. Bardzo wysoką jakość wina potwierdzają liczne medale i nagrody oraz artykuły prasowe i coroczne wzmianki w przewodnikach po winach.
Odmiana gron, uprawa
Gęstość sadzenia winorośli w winnicy Domaine de Colonat to 10,000 winorośli na hektar - to jedna z najgęściej zasadzonych winnic na świecie. Biorąc pod uwagę jakość owoców, jest to podejście bardzo ciekawe i jednocześnie wymagające ogromnego nakładu pracy, szczególnie dlatego, że tak gęste zasadzenie praktycznie uniemożliwia zbiory mechaniczne. Wielu winiarzy stara się zmniejszać gęstość sadzenia, aby zmniejszyć koszty produkcji. Jednak dla tutejszej winnicy najważniejsza jest jakość owoców i produkowanych win, stąd właśnie takie a nie inne sadzenie. Kryjące rośliny utrzymywane są w większości tutejszych przypadków i koszone dwa, trzy razy w roku.Bardzo ważna jest kontrola plonów gdyż, duża liczba owoców osłabia potencjał winorośli. Z drugiej strony, niskie plony wcale nie muszą oznaczać wina wysokiej jakości, a często prowadzą do zachwiania równowagi. Dlatego właśnie precyzyjnie zaplanowane przycinanie zapewnia owocom właściwą równowagę, która owocuje później jednymi z najlepszych win we Francji.
Winfikacja
Wyposażenie tej winnicy jest wyjątkowo wydajne. Zbiory przeprowadzane są tylko i wyłącznie w sposób ręczny. Plantatorzy zwracają baczną uwagę na zachowanie czystości, co gwarantuje produkcję win najwyższej jakości. W procesie winifikacji wykorzystywane są tradycyjne burgundzkie metody produkcyjne: na początku następuje bardzo dokładne oczyszczenie gron, następnie dochodzi do fermentacji, która jest wyjątkowo długa i podlega surowej kontroli temperatury.Wydłużenie okresu maceracji pozwala na pełne wydobycie potencjału pojedynczego grona. Każdy produkowany tu rocznik jest jedyny w swoim rodzaju.