Smak Wina - Sklep
Cechą charakterystyczną dla tego trunku są późne zbiory, przypadające na okres kilku tygodni po zbiorach klasycznych.
Winogrona są dzięki tego w pełni dojrzałe, czyniąc z tego wina prawdziwy rarytas.
O producencie
Domaine MOLTES
Winifikacja
Plantatorzy winnicy Domaine Moltes starannie sprawdzają i kontrolują poszczególne etapy procesu winifikacji dzięki, co gwarantuje, że produkowane tutaj wina zyskują unikalny charakter oraz autentyczność. Winiarze skupiają swoją uwagę przede wszystkim na sortowaniu zebranych gron, tłoczeniu oraz na długim procesie fermentacji. Właściciele winnicy porównują swą pracę do dzieła artysty, najważniejszym i najtrudniejszym momentem podczas całego procesu wyrobu wina jest zachowanie równowagi pomiędzy różnymi odmianami gron. Dla produkcji wina na wysokim poziomie punktem krytycznym jest wyznaczenie odpowiedniej pory zbiorów owoców. Winobranie odbywa się na każdym stoku w chwili, gdy owoce są dojrzałe i gwarantują późniejszą wysoką jakość wina. Owoce zbierane są ręcznie, po czym natychmiast przewożone do pneumatycznej prasy, gdzie poddawane są delikatnemu tłoczeniu. Fermentacja alkoholowa odbywa się w kadziach i poddawana jest surowej obróbce temperaturowej. Po kilkomiesięcznym dojrzewaniu w delikatnym osadzie, wino jest butelkowane i przechowywane w piwnicach w optymalnych warunkach. Wina przeznaczone są do sprzedaży jedynie po osiągnięciu pełni smaku i aromatu.
Historia
Winnica Domaine Moltes rozciągająca się na przestrzeni 13 hektarów położona jest w okręgu Pfaffenheim oraz wzdłuż jego stoków. Wina produkowane przez Domaine MOLTES to udana kontynuacja inicjatywy, którą w 1925 roku rozpoczął dziadek obecnych właścicieli, Antoine. Produkował on własne, aromatyczne odmiany win, które eksportował i z powodzeniem sprzedawał. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku rodzinna firma zyskała kolejnego doświadczonego i utalentowanego winiarza, Rolanda (syna Antoina), który zrestrukturyzował i unowocześnił winiarnię poprzez wprowadzenie większej kontrolę podczas winifikacji i procesu dojrzewania win. Pasja winiarzy i ich oddanie dla uprawy ziemi oraz dbałość o jakość rozwijały się wraz z upływem lat, umożliwiając osiągnięcie tego, co najlepsze z ziemi i szczepów.Dzisiaj prowadzeniem majątku zajmuje się kolejne pokolenie. Stéphane i Mickaël kontynuują poszukiwanie perfekcji, produkując gładkie, głębokie i eleganckie wina.
Gleba
STEINERT (zaklasyfikowany jako Grand Cru). Wychodzące na wschód i na południowy-wschód zbocza Steinert w pełni korzystają z życiodajnych promieni porannego słońca. Ciepło gromadzone na kamiennych zboczach (stąd nazwa Steinert) gwarantuje jednolite i równomierne dojrzewanie każdego grona. Tutejsza sucha gleba jest bardzo wapienna i dlatego działa jak filtr. Tutejsze warunki umożliwiają produkcję wina idealnie nadającego się do leżakowania, o mocno rozwiniętych aromatach, z lekko kwaśnymi odcieniami i delikatną nutką kwiatową.Dominują tutaj dwa szczepy francuskich winogron: Gewurztraminer i Pinot gris. Ten ostatni szczep nadaje winu gęstości i pełności. Kremowy bukiet przywodzi na myśl miód. Wina te są idealnie zrównoważone, skoncentrowane i bardzo finezyjne, o wspaniałym owocowym charakterze.
Bergweingarten to jedna z najbardziej znanych francuskich odmian winnych. Winnica Moltes położona jest na delikatnym uskoku, a zbocza porośnięte winoroślami nachylone są w kierunku południowo-wschodnim. Niedaleko znajduje się okolica Grand Cru Steinert.
Gaentzbrunnen odmiana posadzona jest na wschodnim oraz południowo-wschodnim zboczu i w pełni wykorzystuje swoje jednolite geologiczne podłoże gliniano-iłowe. Mikroklimat, rodzaj gleby oraz nasłonecznienie sprawiają, że jest to idealne miejsce na uprawę szczepów Riesling.
Szczep winny, uprawa
Właściciele winnicy Moltes dostrzegają specyficzny charakter ziemi, na której uprawiają winorośle, pielęgnują i wydobywają jej głębię w produkowanych przez siebie winach. Filozofia plantacji oparta jest na prawdziwym szacunku dla ziemi, co odzwierciedla niezwykły charakter wytwarzanych tu win. Właściciele winnicy doskonale zdają sobie sprawę, że przy produkcji wina konieczna jest ekspercka wiedza i długoletnie doświadczenie, które pozwalają zainterweniować w odpowiednim momencie wzrastania winorośli. Winiarze z Moltes prowadzają wzrokową selekcję najsilniejszych winorośli, dbając o najwyższą jakość produkowanych win. Gęstość uprawy w tej winnicy to 5000 winorośli na hektar. Plantatorzy dbają o zdrowie krzaków, umożliwiając im głębokie zakorzenienie (im mniej drewna, tym wyższa jakość owoców). Położenie winnicy daje jej ogromne możliwości związane z produkcją wysokiej jakości win, jednak wyjątkowy smak i aromat produkowanych win jest zasługą niezwykłych umiejętności i talentu właściciela winnicy. W Moltes bardzo doba się o jakość owoców, zachowując są jedynie najlepsze krzewy. Jak mówią właściciele winnicy, ich wino wyróżnia się na tle innych trunków z Alzacji za sprawą bardziej rygorystycznych metod uprawy. Każdego roku plantatorzy starannie doglądają każdy krzew winny. Przerzedzenie pędów zmniejsza wielkość zbiorów, ale znacznie poprawiają jakość owoców, ich smak i aromat. Pory zbiorów przesuwane są jedynie po to, by zagwarantować optymalną dojrzałość owoców. Cały proces winifikacji przeprowadzany jest bardzo starannie, z szacunkiem dla dawnych, najlepszych tradycji winiarskich.