Wytrawny szampan o wspaniałej barwie i aromacie suszonych owoców. Doskonały trunek na ważne uroczystości: świętowanie sukcesów biznesowych, jubileusze czy wesela. Trunek w połowie składa się ze szczepu Chardonnay, a w połowie ze szczepu Pinot Noir. Krzewy winne mają od 10 do 20 lat, co jest cechą jedynie najlepszych winnic. Zbiory winogron dokonywane są ręcznie. Dojrzewanie w piwnicach trwa około 3 lata. Wyprodukowano około 60000 butelek.
Szczegóły
Kraj: |
|
Maker: | MOUTARD père et fils |
Region: | Szampania |
Pochodzenie: | Champagne AOC |
Wino organiczne: | Nie |
Alkohol: | 12 % |
Kategoria: | Kolacje z przyjaciółmi, Męskie, Romantyczny wieczór, Wesela i bankiety, Wyjątkowe okazje |
Aromaty: | Brzowskwinia, Drożdżowy, Kandyzowane owoce cytrusowe, Orzech laskowy, Suszone owoce |
Beczkowane: | Nie |
Gotowe do picia: | Tak |
Smak: | 2 (Wytrawne) |
Podłoże: | Glina, Wapień |
Szczep: | 50% Chardonnay, 50% Pinot noir |
Pojemność: | 0.75 l |
Budowa: | Średnia |
Kolor: | Białe |
Temp. podawania od: | 6 ℃ |
Temp. podawania do: | 8 ℃ |
Najlepsze do spożycia w: | 2017 |
Najlepiej spożyć przed: | 2018 |
Nasza opinia
Szampan niezwykle delikatny i pełen finezji, o wspaniale zachowanej równowadze między Pinot Noir i Chardonnay. Bardzo dobre delikatne bąbelki, które nadają mu charakteru. Delikatnie pikantny, z aromatami skórki chleba i kandyzowanych owoców. Przyjemnie intensywny finisz.
O producencie
MOUTARD père et fils
Historia
Właściciele winnicy pochodzą z rodziny, w której od pokoleń produkowano wino. Już w 1642 roku spisy ludności potwierdzają obecność rodziny w Buxeuil. Bardzo stare zapisy z winiarskich piwnic opowiadają historię producentów wina i przyczyniają się do tworzenia pięknej, rodzinnej tradycji.
Dla tych winiarzy produkcja szampana jest prawdziwą sztuką i umiejętnością wypływającą z wielopokoleniowego doświadczenia, które pozwala na eksperymenty i wzbogacanie szampana różnymi technikami. Pod koniec XIX-tego wieku, Hyacinthe Diligent stworzyła techniki destylacji szampana, które rozsławiły tutejszą winnicę. Te starannie spisane metody są podstawą wyrobów z tej winnicy i stanowią pilnie strzeżoną tajemnicę. Szampan wytwarzany jest z gron uprawianych w tej oraz w pobliskich winnicach.
Gleba
Gleba występująca w Côte des Bar, złożona jest z gliny i wapienia, co nadaje tradycyjnym odmianom szampana – Pinot Noir i Chardonnay – szczególnych, bogatych owocowych aromatów. To właśnie dlatego tutejsze trunki zyskują uznanie koneserów.
Winifikacja
Plantatorzy podczas produkcji szampana dbają o to, by móc zaoferować idealnie dojrzały napój, dlatego ich szampany dojrzewają w piwnicach przez co najmniej trzy lata. Jeśli zaś chodzi o produkcję szampanów ze specjalnych roczników, czas leżakowania wynosi od dziesięciu do piętnastu lat. W procesie winifikacji, od samego początku aż po wytworzenie pierwszych bąbelków, stosowane są tradycyjne metody produkcji szampana. Winiarze dbają o surową kontrolę jakości oferowanych przez siebie produktów.