Wina dla kolekcjonerów
Wspaniałe, bogate wino o niezwykłej mocy aromatów, niezbyt kwaśne i bardzo dobrze zrównoważone.
Trunek zasługuje na uwagę za sprawą pięknej, złoto-zielonej barwy.
Wyczuwalne są aromaty porzeczki, anyżu, mięty i lukrecji, a także pralinek i pieczywa.
Jest to wino bogate w smaku, mineralne, z nutami pieczonego chleba, suszonych owoców i cytryny.
Finisz mocny i trwały.
Trunek zasługuje na uwagę za sprawą pięknej, złoto-zielonej barwy.
Wyczuwalne są aromaty porzeczki, anyżu, mięty i lukrecji, a także pralinek i pieczywa.
Jest to wino bogate w smaku, mineralne, z nutami pieczonego chleba, suszonych owoców i cytryny.
Finisz mocny i trwały.
O producencie
Domaine Jacques PRIEUR
Historia
Winnica Domaine Jacques Prieur znajduje się w Meursault od końca XVIII wieku. Położona na 22 ha jest największą spośród winnic w Wielkiej Burgundii. Siłą tej winnicy jest przede wszystkim zrzeszeni pod jedną nazwą wszystkich winnic znajdujących się na najbardziej prestiżowych terroirs. Od Montrachet po Chambertin, przez Corton, Echezeaux i Musigny, znajdują się tu 22 z najbardziej legendarnych apelacj Côte d'Or. Utworzony wyłącznie z Grands Crus oraz z Premiers Crus (za wyjątkiem Clos de Mazeray w Meursault), Domaine Jacques Prieur produkuje renomowane czerwone i białe wina.Gleba
Domaine Jacques Prieur skupia najlepsze winnice znajdujące się w rejonie Burgundii.Szczep winny, uprawa
Od 1870 roku, nadrzędnym celem winiarzy i rodzin kierujących winnicami było pielęgnowanie krzewów tak, aby rok po roku (i stulecie po stuleciu), produkowały one najlepsze możliwe wina. Takie podejście pozwoliło zachować ziemię, glebę i jej rośliny, a eksploatacja winorośli zawsze wahała się między 'Viticulture raisonnée' i biologiczną uprawą winorośli.Białe winogrona zbierane są po osiągnięciu pełni dojrzałości, co nadaje białym Crus winom wyjątkowego tłustego charakteru oraz rzadkiej złożoności aromatów. Czerwone wina są ucieleśnieniem nowoczesnej Burgundii, pełnej barw, zmysłowej, solidnej i odpowiednio rasowej. Najbardziej wymagający degustatorzy chwalą je za to, że z wiekiem nabierają jeszcze lepszych cech.