Wino o purpurowym kolorze z odcieniami blado-fioletowymi. Można wyczuć delikatny zapach czarnej porzeczki. Bogaty smak podkreśla aromat czarnych owoców i wanilii. Bardzo dobre wino do dań kuchni azjatyckiej albo do serów, na przykład kozich.
Szczegóły
Kraj: |
|
Maker: | Ets OUZOULIAS |
Region: | Bordeaux |
Rocznik: | 2010 |
Pochodzenie: | Saint-Emilion Grand Cru AOC |
Wino organiczne: | Tak |
Alkohol: | 13 % |
Kategoria: | Grill, piknik, Kobiece, Kolacje z przyjaciółmi, Męskie, Piwnica, Romantyczny wieczór, Wesela i bankiety, Wyjątkowe okazje |
Aromaty: | Czarna porzeczka, Czarne owoce, Wanilia |
Beczkowane: | Tak |
Gotowe do picia: | Tak |
Smak: | 2 (Wytrawne) |
Podłoże: | Glina, Wapień |
Szczep: | 50% Merlot, 50% Cabernet Franc, --, --, --, -- |
Pojemność: | 0.75 l |
Budowa: | Średnia |
Kolor: | Czerwone |
Temp. podawania od: | 17 ℃ |
Temp. podawania do: | 19 ℃ |
Special Mention PL: | |
Najlepsze do spożycia w: | 2017 |
Najlepiej spożyć przed: | 2023 |
Nasza opinia
Czerwony rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Nos: aromat czerwonych jagód z nutą mentolową. Eleganckie wino, na koniec, jedwabiste, i owocowe. Pełny na finiszu.
Do potraw
Mięso
- Baranina
- Cielęcina
- Dziczyzna
- Mięso z królika
- Wieprzowina
- Wołowina
Drób
- Drób
- Kaczka - Gęś
- Zwierzyna łowna
Dania zagraniczne
- Kuskus
- Pikantne dania kuchni azjatyckiej
- Pizza
Sery
- Ser kozi
- Sery suche
- Sery twarde
Warzywa - Makaron - Ryż - Ziemniaki
Przystawka
O producencie
Ets OUZOULIAS
Historia
Winnice Ouzoulias położone są w samym centrum apelacji Saint-Emilion i składają się z trzech posiadłości: Château Franc-Pourret, Domaine du Haut-Patarabet i Clos Chante Alouette. Posiadłości znajdują się w posiadaniu jednej francuskiej rodziny już od pięciu pokoleń, obecnie właścicielem winnicy jest Francis Ouzoulias. Winnica Ouzoulias założone została w roku 1889 i od samego początku wyspecjalizowała się w produkcji i dystrybucji ekskluzywnych win pod nazwą Ouzoulias.
Każda z posiadłości, które składają się na winnice Ouzoulias Vineyards znajduje się na szczególnego rodzaju glebie, która nadaje winom wyjątkowy smak terroir St. Emilion.
Szczep winny, uprawa
Od 1989 wina z francuskiej winnicy Ouzoulias produkowane są ściśle według najsurowszych standardów rolnictwa ekologicznego (całkowity brak sztucznych nawozów) i właśnie dzięki temu cechuje je wyjątkowy smak i aromat, są to wina francuskie jedyne w swoim rodzaju. Sztuczne nawozy zastąpiono naturalnymi suplementami i metody uprawy, a ich zgodność z ekologiczną uprawą potwierdzono certyfikatami. Plantatorzy walczą z chwastami jedynie poprzez regularne bronowanie i orkę. Dodatkowo zbiory prowadzone są ręcznie, a wino dojrzewa w beczkach.
Gleba
Winnica Chateau Franc-Pourret położona jest na zboczach bogatych w glinę i wapień, dzięki czemu produkowane tu wina są doskonałej jakości. Winnica Domaine du Haut-Patarabet usytuowana w samym centrum apelacji położona jest na piaszczysto gliniastej glebie, dzięki czemu wina mają charakteryzują się mocny, wyraźnym charakterem. Natomiast winnica Clos Chante Alouette słynie z win miękkich, które swój charakter zawdzięczają glebom piaszczystym i rdzawym.