Szampan o niezwykłym charakterze, o finezyjnym, wyrazistym nosie i pięknej żółtej barwie. W smaku przywodzi na myśl owoce kasztanu oraz banany. Jest to bardzo oryginalny szampan, idealny na wyjątkowe okazje.
Wyprodukowany jest w winnicy, która rozciąga się na przestrzeni dwóch hektarów. Zbiór ręczny.
Szczegóły
Kraj: |
|
Maker: | MOUTARD père et fils |
Region: | Szampania |
Rocznik: | 2007 |
Pochodzenie: | Champagne AOC |
Wino organiczne: | Nie |
Alkohol: | 12 % |
Kategoria: | Kobiece, Męskie, Romantyczny wieczór, Wesela i bankiety, Wina oryginalne, Wyjątkowe okazje |
Aromaty: | Banan, Kasztan |
Beczkowane: | Nie |
Gotowe do picia: | Tak |
Smak: | 2 (Wytrawne) |
Podłoże: | Glina, Wapień |
Szczep: | 100% Arbane |
Pojemność: | 0.75 l |
Budowa: | Średnia |
Kolor: | Białe |
Temp. podawania od: | 8 ℃ |
Temp. podawania do: | 10 ℃ |
Special Mention PL: | Stare krzewy |
Najlepsze do spożycia w: | 2017 |
Najlepiej spożyć przed: | 2018 |
Nasza opinia
Wyjątkowo rzadko spotykany szampan, ponieważ szczep Arbane, bardzo wrażliwy na zmiany pogody, praktycznie nie jest dzisiaj uprawiany. Delikatny i wykwintny szampan, ciekawy bukiet, w ustach z początku lekko nerwowy, następnie delikatny i oparty na przewadze owoców z białym miąższem. Butelka przeniesie was dwa wieki wstecz. Dojrzewając ten szampan nabiera wyjątkowych walorów.
Do potraw
Mięso
Drób
Owoce morza
Przystawka
Ryby
Sery
- Ser kozi
- Sery miękkie
- Sery suche
O producencie
MOUTARD père et fils
Historia
Właściciele winnicy pochodzą z rodziny, w której od pokoleń produkowano wino. Już w 1642 roku spisy ludności potwierdzają obecność rodziny w Buxeuil. Bardzo stare zapisy z winiarskich piwnic opowiadają historię producentów wina i przyczyniają się do tworzenia pięknej, rodzinnej tradycji.
Dla tych winiarzy produkcja szampana jest prawdziwą sztuką i umiejętnością wypływającą z wielopokoleniowego doświadczenia, które pozwala na eksperymenty i wzbogacanie szampana różnymi technikami. Pod koniec XIX-tego wieku, Hyacinthe Diligent stworzyła techniki destylacji szampana, które rozsławiły tutejszą winnicę. Te starannie spisane metody są podstawą wyrobów z tej winnicy i stanowią pilnie strzeżoną tajemnicę. Szampan wytwarzany jest z gron uprawianych w tej oraz w pobliskich winnicach.
Gleba
Gleba występująca w Côte des Bar, złożona jest z gliny i wapienia, co nadaje tradycyjnym odmianom szampana – Pinot Noir i Chardonnay – szczególnych, bogatych owocowych aromatów. To właśnie dlatego tutejsze trunki zyskują uznanie koneserów.
Winifikacja
Plantatorzy podczas produkcji szampana dbają o to, by móc zaoferować idealnie dojrzały napój, dlatego ich szampany dojrzewają w piwnicach przez co najmniej trzy lata. Jeśli zaś chodzi o produkcję szampanów ze specjalnych roczników, czas leżakowania wynosi od dziesięciu do piętnastu lat. W procesie winifikacji, od samego początku aż po wytworzenie pierwszych bąbelków, stosowane są tradycyjne metody produkcji szampana. Winiarze dbają o surową kontrolę jakości oferowanych przez siebie produktów.