Wspaniały szampan, który swój charakter zawdzięcza subtelnemu połączeniu Chardonnay i Pinot Noir, wyprodukowany metodą Soléra, która zakłada połączenie dwóch krzewów i wytworzenie z nich całkowicie nowego wina. Zbiór ręczny.
Szczegóły
Kraj: |
|
Maker: | MOUTARD père et fils |
Region: | Szampania |
Pochodzenie: | Champagne AOC |
Wino organiczne: | Nie |
Alkohol: | 12 % |
Kategoria: | Męskie, Romantyczny wieczór, Wesela i bankiety, Wina oryginalne, Wyjątkowe okazje |
Beczkowane: | Tak |
Gotowe do picia: | Tak |
Smak: | 1 (Bardzo Wytrawne) |
Podłoże: | Glina, Wapień |
Szczep: | 50% Chardonnay, 50% Pinot noir |
Pojemność: | 0.75 l |
Budowa: | Krągle |
Kolor: | Białe |
Temp. podawania od: | 8 ℃ |
Temp. podawania do: | 10 ℃ |
Special Mention PL: | Brut nature |
Najlepsze do spożycia w: | 2012 |
Najlepiej spożyć przed: | 2014 |
Nasza opinia
Szampan ze wspaniałą pianką, łagodne bąbelki o przyjemnym zapachu. Obfity, świeży i żywy, bez dodatku cukru. Doskonale aromatyczny, finisz oparty na wspaniałych owocowych nutach.
Do potraw
Drób
Przystawka
Owoce morza
- Langusta - Homar
- Mięczaki
- Ostrygi - Małże
Dania zagraniczne
Ryby
- Ryby wędzone
- Ryby z grilla
Sery
O producencie
MOUTARD père et fils
Historia
Właściciele winnicy pochodzą z rodziny, w której od pokoleń produkowano wino. Już w 1642 roku spisy ludności potwierdzają obecność rodziny w Buxeuil. Bardzo stare zapisy z winiarskich piwnic opowiadają historię producentów wina i przyczyniają się do tworzenia pięknej, rodzinnej tradycji.
Dla tych winiarzy produkcja szampana jest prawdziwą sztuką i umiejętnością wypływającą z wielopokoleniowego doświadczenia, które pozwala na eksperymenty i wzbogacanie szampana różnymi technikami. Pod koniec XIX-tego wieku, Hyacinthe Diligent stworzyła techniki destylacji szampana, które rozsławiły tutejszą winnicę. Te starannie spisane metody są podstawą wyrobów z tej winnicy i stanowią pilnie strzeżoną tajemnicę. Szampan wytwarzany jest z gron uprawianych w tej oraz w pobliskich winnicach.
Gleba
Gleba występująca w Côte des Bar, złożona jest z gliny i wapienia, co nadaje tradycyjnym odmianom szampana – Pinot Noir i Chardonnay – szczególnych, bogatych owocowych aromatów. To właśnie dlatego tutejsze trunki zyskują uznanie koneserów.
Winifikacja
Plantatorzy podczas produkcji szampana dbają o to, by móc zaoferować idealnie dojrzały napój, dlatego ich szampany dojrzewają w piwnicach przez co najmniej trzy lata. Jeśli zaś chodzi o produkcję szampanów ze specjalnych roczników, czas leżakowania wynosi od dziesięciu do piętnastu lat. W procesie winifikacji, od samego początku aż po wytworzenie pierwszych bąbelków, stosowane są tradycyjne metody produkcji szampana. Winiarze dbają o surową kontrolę jakości oferowanych przez siebie produktów.